zondag 10 juni 2012

WK voetbal 2022: Qatar gaat vooral voor innovatie.

Tijdens het bezoek van de Holland Sports & Industry missie aan Qatar is gebeleken dat het Supreme Committee van de WC Footbal vooral voor innovatie gaat, op alle terreinen. Nederland staat er wat dat betreft zeer goed op bij de organisatie in Qatar. Ook het Nederlandse voetbal staat er in hoog aanzien. Tijdens het bezoek tot nu toe, lijken er veel mogelijkheden voor Nederlandse bedrijfsleven en de sport te liggen.

Busquets: 'Barcelona probeert iedere dag te innoveren'




Barcelona wordt door velen beschouwd als de best voetballende club ter wereld. De Catalaanse grootmacht oogst veel lof met hettici-taca-voetbal. Sergio Busquets denkt echter dat het positiespel van zijn ploeg in de toekomst nóg beter kan.

'Bij Barcelona proberen wij iedere dag te innoveren', zegt Busquetsop de officiële clubsite. 'Trainer Pep Guardiola probeert zo veel mogelijk nieuwe varianten toe te voegen, zodat ons aanvalsspel verbetert en er meer doelpunten kunnen worden gemaakt. Uiteindelijk is het dan opnieuw aan de kenners om te stellen of wij het voetbal naar een hoger niveau hebben getild.'

Aankomende zondag speelt Barcelona de stadsderby bij Espanyol.Busquets is op zijn hoede voor de stadgenoot. 'We zijn voor deze derby altijd extra gemotiveerd. Spelen in Cornellà-El Prat is voor ons altijd een lastige opgave. Espanyol heeft een geweldig team. Zij hebben, hoewel er in de zomer een aantal goede spelers zijn vertrokken, nog steeds veel kwaliteiten.'

donderdag 31 mei 2012

                 Promotiefilmpje financieel innovatieplan

donderdag 24 mei 2012

ADIDAS LEVERT WEDEROM SPEELBAL EK 2012


Het zal zeker niet de eerste keer zijn, maar sportmerk Adidas levert ook dit voetbaltoernooi de speelbal, met welk alle wedstrijden in het toernooi gespeeld zullen worden. De naam van deze bal is de Tango 12? In het verleden is er zeer vaak kritiek geuit op verschillende wedstrijdballen. Zo is de Jabulani van het WK 2010 veelbesproken geweest. Volgens Adidas is de herintroductie van dit type bal een vertrouwde manier van spelen. Maar hoe komt het?

Vertrouwd recept

Het is niet voor het eerst dat er met een Tango wordt gevoetbald. In 1978 werd er voor het eerst met dit ontwerp gevoetbald. Dit was gedurende het WK, dat in Argentinië gehouden werd. Twee jaar later speelden Italië en België de EK-finale met dezelfde bal.
De legendarische polsstokhoogspringer Sergey Bubka onthulde de bal vlak voordat de loting van het hoofdtoernooi van het EK werd volbracht. Hij sprak daarbij de woorden: “Ik hoop dat de bal zal bijdragen tot het succes van het toernooi”.

Tango 12 stabiele voetbal

TANGO 12 speelbal voor EK 2012Deze editie van de Tango is de vierde die op een EK gebruikt wordt. Daarmee laat het zien zeer vertrouwd en veilig te zijn. Adidas viel dan ook niet geheel onlogisch terug op het ontwerp. Het sportmerk is er van overtuigd dat de curve van de Tango 12 geheel stabiel is. Rare zwabbers mogen er dus niet mee komen. Het Duitse merk heeft dit nog eens onderstreept door mee te delen dat er geen wedstrijdbal ter wereld bestaat, die vaker is getest dan de Tango 12.
In december werd er al gespeeld met de Tango 12. In de Belgische voetbalcompetitie werden verschillende wedstrijden (waaronder de thuiswedstrijden van Anderlecht) mee gespeeld. Er zijn geen klachten over ontstaan, dus ophef over de bal van komend EK lijkt voorkomen te zijn.
We mogen dus wel stellen dat alle ophef rondom de speelbal van het EK 2012 voorkomen moet zijn. De bal heeft een stabiele curve en is al zeer vaak getest. Om die redenen kunnen er haast geen problemen ontstaan tijdens de wedstrijden.
Het wedden op de correcte uitslag van een wedstrijd zal dus erg lucratief zijn en een hoge winst opleveren.

dinsdag 22 mei 2012

Eredivisie lijdt bijna zestig miljoen euro verlies



Laatste update:  15 december 2011 15:49
info

UTRECHT - Het netto resultaat in de eredivisie is over het seizoen 2010-2011 58,6 miljoen euro negatief.

Foto:  ProShots
Dat heeft de Eredivisie CV donderdag in Utrecht bekend gemaakt. Een negatief resultaat op de transfermarkt is voor 25 procent (14,4 miljoen euro) verantwoordelijk voor dit resultaat.
Wel is het verlies achttien procent minder vergeleken bij het seizoen er voor, toen de rode cijfers uitkwamen op 72 miljoen euro.



Omzet

De clubs bespaarden vorig seizoen wel 7,1 procent op de salariskosten van de spelers, waardoor de bedrijfslasten zijn gedaald.
Ook is de omzet in de eredivisie met 2,6 procent gestegen tot 431 miljoen euro. De toeschouwersaantallen (gemiddeld 19.285 per duel) en bezettingsgraad (gemiddeld negentig procent) van de stadions blijven hoog.

Eerste divisie

De eerste divisie boekte een winst van 5,7 miljoen. Dat is vooral te danken aan een positief resultaat op de transfermarkt. Door de slechte economische omstandigheden kopen de 'grote' clubs meer in op het laagste niveau dan in het buitenland.
Ook hier daalden de bedrijfslasten, met 7,2 procent. Bovendien stegen de sponsorinkomsten met 11,9 procent, tot gemiddeld 1,8 miljoen euro per club.

Niet ontevreden

Frank Rutten, directeur van de Eredivisie CV, was niet ontevreden over de cijfers. ''We weten dat we een aantal jaren nodig hebben om uit de rode cijfers te komen."
"Clubs hebben te maken met contracten die langer lopen en niet zomaar kunnen worden opgezegd. Als verwacht is er nu wel een begin mee gemaakt.''
Meer dan nu kan volgens Rutten bijna nog niet. ''Nieuwe contracten zijn vaak dertig procent lager. Maar heel veel verbintenissen lopen nog, waardoor de totale stap terug maar ongeveer zeven procent is. Dat komt ook omdat er minder transfers zijn. Daardoor blijven spelers langer bij een club en komt de club niet van de verplichtingen af.''

Neergang

Wel doet Nederland het beter dan het buitenland, zegt Rutten. ''Internationaal is het verlies veel groter dan in Nederland. Ik moet daarbij wel zeggen dat dit vooral wordt veroorzaakt door een klein aantal clubs met zeer forse schulden.''
Volgens deskundigen worden de clubs in het betaalde voetbal stevig getroffen door de economische neergang. Dat uit zich vooral in minder sponsoring en minder winstgevende transfers.

dinsdag 15 mei 2012

ECOLOGISCHE KUNSTGRASSYSTEMEN: DOMO® VOETBALKUNSTGRAS ZONDER RUBBER GEKEURD VOLGENS KNVB-PLUS NORM


De ontwikkeling die kunstgras de laatste jaren doormaakte is indrukwekkend. Die evolutie heeft nu een nieuw hoogtepunt bereikt met Domo® Champion Ascari. In Nederland, Amsterdam, installeerde Domo® het eerste voetbal kunstgrassysteem zonder rubberinvulling gekeurd volgens de KNVB-PLUS norm (KNVB: Koninklijke Nederlandse Voetbalbond).
Kunstgras is in alle weersomstandigheden te bespelen en beschikt over tot vier keer toe meer speeluren dan gewoon gras. Het R&D team van Domo® voegde hier nog een aantal extra voordelen aan toe. Zij creëerden een spelvriendelijk, multifunctioneel, ecologisch en onderhoudsvriendelijk kunstgrassysteem met KNVB- Plus Norm, Domo® Champion Ascari.
Domo® Champion Ascari voldoet aan KNVB-Plus Norm, getest door ISA-Sport
Elk voetbalveld moet voldoen aan strenge technische eisen opgelegd door de bouwheer. Eerst worden intern in het technisch laboratorium bij Domo® alle karakteristieken van de grasmat getest tot in de kleinste details. Hierna wordt het product onder de loep genomen door een extern erkend laboratorium. Dit resulteert dan ook in kunstgrasvelden van topkwaliteit. ISA-Sport voerde voor Ascari alle nodige laboratorium testen uit volgens KNVB-Plus Norm en dit met een zeer positief resultaat.
“Duurzaam ontwikkelen is voor ons topprioriteit” R&D manager Domo® Sports Grass, Philippe Dierkens 
Domo® Sports Grass is zich ten volle bewust van het belang van ecologisch verantwoord ontwikkelen en produceren. Alle grasmatten worden geproduceerd met garens volledig vrijwaard van zware metalen. Alle voetbalkwaliteiten voldoen aan de ESSM–norm de strengste milieunorm in Europa. Domo® Sports Grass laat het hier niet bij maar is ook volop bezig met vergaande nieuwe ontwikkelingen die de ecologische ‘footprint’ nog kleiner zullen maken. De ontwikkeling van kwaliteiten die geen rubberinvulling nodig hebben is hierin zeer belangrijk. Hiermee laten we de discussies over de eventuele effecten van SBR of TPE voor wat ze zijn. Ook indien het veld ooit moet vervangen worden, blijven de kosten bij het uitbreken en opruimen beperkt. “En perfecte oplossing voor het vervullen van de zorgplicht” klinkt het bij Domo®.
Domo® Champion Ascari geeft de voetballer een onovertroffen natuurlijk gevoel
Domo® Champion Ascari maakt gebruik van een nieuwe technologie; Natural Resilience System. Heel typisch aan het NRS system is dat het geïnspireerd is op de vormgeving van een natuurlijke grasspriet, een zichtbare generfde structuur met in het midden een dikkere nerf. Hierdoor verkrijgt het een aantal essentiële karakteristieken naar stevigheid en veerkracht toe die zich uiten in uitmuntende speleigenschappen. De bal rolt als op natuurgras. Het grasgaren staat door deze profilering en de dichte constructie van de grasmat perfect rechtop. Dit laat een ‘natuurlijke’ traptechniek toe. Vervelend opspringend rubber en geurhinder behoren ook voorgoed tot het verleden.
“Speleigenschappen staan ook centraal bij het kiezen van elk nieuw kunstgrasveld” de gemeente Amsterdam.
“Voor ons laatste nieuwe terrein hebben wij gekozen voor een kunstgrasveld van Domo® zonder rubberinvulling” zegt de gemeente Amsterdam. “Dit is absoluut een topveld, gebouwd volgens KNVB-Plus Norm. Maar ook voor ons een testproject. De constructie komt op een zeer instabiele ondergrond te liggen. Een lichtgewichtconstructie kunnen bouwen, en de kans dat we over ongeveer drie jaar de mat weer moeten oppakken en opnieuw moeten leggen heeft meegewogen in de Domo® keuze. Wij eisen dat speleigenschappen uitmuntend zijn voor onze spelers want dit terrein zal ook gebruikt worden voor KNVB competitiewedstrijden. De speleigenschappen staan natuurlijk centraal maar ook een aantal andere karakteristieken spelen een belangrijk rol. Doordat er geen rubberinvulling nodig is, is de installatieduur iets korter (dat het kunstgras minder onderhoud nodig zal hebben is te voorspellen). Bijvullen en bijvegen van rubber zijn niet langer nodig. Het veld dient enkel af en toe geborsteld. Bovendien heeft dit type kunstgras een multifunctioneel karakter, het is ontwikkeld voor voetbal maar er kan ook hockey op gespeeld worden. Voor deze situatie, op dit nieuwe sportpark absoluut een uitkomst.”

Het robotvoetbalteam van de UvA en TU Delft trapt binnenkort een balletje in Nederland


23APR
Het Dutch Nao Team, het robotvoetbalteam van de Universiteit van Amsterdam en Technische Universiteit Delft, zal binnenkort zijn kunsten vertonen in Eindhoven op de RoboCup Dutch Open. Tijdens de RoboCup Dutch Open van 25 tot en met 29 april zullen de Nederlandse robots het opnemen tegen het Italiaanse team SPQR. Er zullen elke dag demonstratiewedstrijden te zien zijn van de teams. Daarnaast zijn er ook diverse demonstraties van de onderzoeken die de teams het afgelopen jaar hebben uitgevoerd. RoboCup is een wereldwijde organisatie met als doel om een robotvoetbalteam te ontwikkelen dat in het jaar 2050 kan winnen van de (menselijke) wereldkampioen voetbal. RoboCup heeft daarnaast als doel de technologische ontwikkelingen te stimuleren en technologie onderling te delen.

De keeper van het Dutch Nao Team, genaamd Overmind, houdt de bal tegen na een geplaatst schot.
Het Dutch Nao Team speelt in de Standard Platform League waar alle deelnemers dezelfde soort robots moeten gebruiken. Het is dan ook de bedoeling dat de teams winnen op de beste software. De robots moeten volledig autonoom redeneren, dus is het niet mogelijk voor de deelnemers om ze zelf te besturen. Tijdens de voetbaldemonstraties zullen drie robots van elk team het tegen elkaar opnemen. De robots zullen met vallen en opstaan doelpunten proberen te scoren om er een spannende wedstrijd van te maken. Daarnaast is er aandacht voor het project Human Interface, waarbij onderzoekers een telepresence-systeem ontwikkeld hebben om een robot op afstand te kunnen besturen. Met behulp van een kinect, wii-remote en een virtual reality bril worden deze robots op afstand bestuurd.
Op het evenement zullen ook wedstrijden te zien zijn van het UvA Rescue team. In deze competitie moeten de teams in een simulatie omgeving zoveel mogelijk slachtoffers redden van een ramplocatie met behulp van robots.
Tijd, Locatie, Deelname
De RoboCup Dutch Open vindt plaats van 25 t/m 29 april, van 9:00 tot 19:00 uur in het Indoor-Sportcentrum, Theo Koomenlaan 1, Eindhoven. De toegang is gratis en zonder aanmelding. Er zijn twee voetbaldemonstraties van het Dutch Nao Team op een dag.

vrijdag 11 mei 2012

Innovatie voor voetbal

Sport is geen spelletje. Hoger, sneller, beter is het motto. Nieuwe technologie kan een zeer wezenlijke bijdrage leveren om de prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld door de gezondheid van sporters te monitoren en het inzicht voor de coach en de spelers te vergroten. Tactiek, techniek en belasting zijn daarbij sleutelwoorden. Samenwerking in de driehoek sport, bedrijfsleven en kennisinstellingen is onontbeerlijk om aan de bal te blijven.

TNO, PSV, Philips, de Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen gaven het woord ‘veldlaboratorium’ een nieuwe betekenis door het ontwikkelen van innovaties rondom voetbal. Op de velden van PSV-trainingscomplex de Herdgang experimenteerden zij de laatste jaren namelijk met de nieuwste meetapparatuur.

De trainersstaf van PSV gaf aan wat de belangrijkste prestatieparameters in het voetbal zijn. Tactiek bleek een belangrijk aspect, maar ook het monitoren van (over)belasting stond hoog op het verlanglijstje. Geen enkele coach ziet zijn sterspelers immers graag met blessures van het veld gaan.

Om dit in beeld te brengen, ontwikkelden de projectpartners samen met diverse bedrijven een prototype Field Lab met meetapparatuur en visualisatiesoftware. Meetstations voor langs de lijn en hesjes met sensoren om de spelers mee uit te rusten zijn in 2004 en 2005 getest in diverse elftallen. Dit jaar zijn ze geïmplementeerd in de jeugdopleiding van PSV op de Herdgang.

woensdag 9 mei 2012

Stadion Wageningen wordt innovatiecentrum


WAGENINGEN - De komst van een kennis-, opleidings- en innovatiecentrum op het gebied van voeding, gezondheid en leefstijl in Wageningen is deze week een stap dichterbij gekomen.


Gemeente en stichting Future Center Wageningen hebben een nieuwe overeenkomst getekend voor bouw op de plek van het voormalige voetbalstadion Wageningse Berg, aldus de gemeente donderdag.
De herontwikkeling van het stadiongebied in Wageningen is een zaak van zeer lange adem. Het heeft jaren geduurd voor er een levensvatbaar plan was. Nadat in 2010 was gekozen voor het Future Center, is nu een stap gezet om te komen tot de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging.
Het is de bedoeling dat het Future Center in 2015 een feit is, aldus de gemeente. In het centrum gaan allerlei instellingen op het gebied van sport, techniek, gezondheid, wetenschap en maatschappelijk werk samenwerken om nieuwe oplossingen te zoeken voor algemene gezondheidsproblemen zoals depressie of obesitas.
© ANP

dinsdag 8 mei 2012

Sportclub NEC luidt de noodklok met brandbrief

 
Een maquette van het Huis van de Topsport zoals het was gepland bij het Gofferstadion. Foto: Mariska Hofman

Een maquette van het Huis van de Topsport zoals het was gepland bij het Gofferstadion. Foto: Mariska Hofman
NIJMEGEN - Het onbegrip over het negatieve standpunt van de Nijmeegse gemeenteraad is groot. Uitbreiding van het Goffertstadion is in het belang van de stad, stelt het bestuur van sportclub NEC (amateurs). De club heeft daarom een brandbrief gestuurd naar de negen gemeenteraadsfracties in Nijmegen, om de discussie opnieuw op gang te brengen.
Het bestuur begrijpt niet waarom een raadsmeerderheid onlangs een streep zette door een lening voor de betaaldvoetbaltak voor uitbreiding van het Goffertstadion. De amateurs van NEC mengen zich daarmee in navolging van de supportersverenigingen in de discussie. Die uitten vorige maand al hun bezorgdheid in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

"De argumenten van de raad zijn gestoeld op emotie", verklaart bestuurslid Wim Langedijk van sportclub NEC. "Het hoort bij de teneur van deze tijd: geen geld naar het profvoetbal. Maar de gemeente heeft zichzelf hier mee."

Langedijk en voorzitter Michiel Aal hebben hun bezorgdheid geuit in een brief aan alle gemeenteraadsfracties. "We hopen de gemeente wakker te schudden", stelt Rieken. "Jarenlang is er ingezet op het Topsport- en Innovatie Park. Maar nu dat is afgeketst, is er geen plan B."

De BVO NEC (betaald voetbal organisatie) klopte onlangs aan bij de gemeente voor een miljoenenlening. De club wil daarmee het stadion uitbreiden met 1.500 plaatsen en de horeca en vergaderruimtes moderniseren.

donderdag 26 april 2012

Qatar regelt koel WK-stadion en nog duurzaam ook


Bij temperaturen die ‘s zomers kunnen oplopen tot 50 graden Celcius doe je de zon liever in de ban. En zeker als er gevoetbald moet worden.
Om te voorkomen dat bezoekers aan het wereldkampioenschap voetbal van 2022 onder de verzengende hitte naar een potje voetbal moeten kijken, ontwikkelden wetenschappers van de Qatar Universiteit een prototype kunstmatige wolken die ter bescherming tegen direct zonlicht boven het stadion hangen. De wolken bestaan uit een lichtgewicht koolstofstructuur met heliumgas en worden op hun plaats gehouden door motoren die hun energie krijgen van zonnepanelen bovenop de ‘wolk’.

woensdag 25 april 2012

Sony Professional: NAB 2012 - Sports Innovation

dinsdag 24 april 2012

Adidas introduceert eerste intelligente voetbalschoen

Voetbalschoenen zijn er in allerlei vormen en kleuren, maar Adidas heeft het schoeisel voor voetballers een nieuwe dimensie gegeven. De geruchten die eerder de ronde deden, worden werkelijkheid. Een chip in een voetbalschoen die informatie verzamelt over je prestaties op het voetbalveld: de adizero f50 powered by miCoach. Wereldvoetballer van het Jaar Lionel Messi is het gezicht achter de revolutionaire voetbalschoen en werkte maandenlang samen met Adidas aan de volgende stap in voetbalschoentechnologie. De adizero f50 heeft een holte in de zool, waar je een chip, de Speed_Cell, in kunt plaatsen. De chip meet 2D bewegingen en daarmee de belangrijkste prestaties op het veld zoals gemiddelde snelheid, topsnelheid, aantal sprints, afstand, aantal stappen of stapfrequentie. Elke voetballer kan hierdoor zijn eigen spel analyseren, verbeteren en zijn statistieken vergelijken met die van vrienden, Messi of andere profvoetballers. Na een wedstrijd of training kun je de statistieken namelijk draadloos versturen en inbouwen in op maat gecreëerde coachingprogramma’s. Dat is echter nog niet alles. Afgezien van het competitieve element is er ook de sociale mogelijkheid om je statistieken met vrienden via Facebook te delen. Door de voetbalschoen met hersens gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. Messi droeg het revolutionaire schoeisel reeds in de oefeninterland tussen Argentinië en Nigeria en in de afgelopen weken mochten ook onder anderen Luis Suárez, Gareth Bale en David Silva de schoenen op de training proberen. De adizero f50 was vorige week voor het eerst in een officiële wedstrijd te zien aan de voeten van Messi in de Champions League-wedstrijd tussen Viktoria Plzen en Barcelona.

Blatter: 'Op WK 2014 hebben we doellijn-technologie'

De FIFA heeft zich niet echt voortvarend getoond bij de invoering van technische hulpmiddelen voor scheidsrechters. Maar op het WK in 2014 is het dan echt zover. Althans, dat belooft FIFA-president Sepp Blatter. 'We zullen in Brazilië doellijn-technolgie hebben', aldus de Zwitser in Kicker. 'We kunnen ons niet nog zo'n schande permitteren als het niet toegekende doelpunt van Engeland tegen Duitsland op het WK in 2010. Ik stond als verlamd toen dat gebeurde.' (Frank Lampard schoot de bal tegen de onderkant lat, waarna de inzet overduidelijk achter de doellijn stuiterde, maar niemand van de arbitrale leiding constateerde een treffer waarop er 'gewoon' werd doorgespeeld.) De uitspraken van Blatter staan in schril contrast met de snelheid waarmee de FIFA de roep om technische hulpmiddelen heeft beantwoord. Inmiddels worden er verschillende systemen getest op geschiktheid.

Non infill voor voetbal met Sport 20 foamlaag conform de KNVB Plus klasse

Het nieuwste kunstgras zonder rubber invulling is getest conform de Plus klasse en beschikbaar voor de markt. Deze speciale kunstgrasmat, de Domo Champion Ascari, is ontwikkeld door Domo en de totale constructie van het kunstgrasveld is vervolmaakt door Happy Feet sports systems.
Om de demping en de stabiliteit van het veld te verbeteren en te waarborgen, wordt door Happy Feet een verder uitontwikkelde foamlaag (Sport 20) op een optimale sporttechnische laag toegepast. Door de toepassing van de Sport 20 wordt ook de inbouwhoogte van constructie sterk beperkt. Minder grond afvoer en zand aanvoer leidt tot een kostenbesparing en geeft een lagere milieu belasting. De Domo Champion Ascari heeft hoge vezeldichtheid met een natuurlijke uitstraling. De garens hebben een generfde structuur en zorgen voor stevigheid en veerkracht, dit leidt tot uitmuntende speleigenschappen. Opspringend rubber en geurhinder behoren tot het verleden. Deze oplossing laat geen enkele discussie over de eventuele effecten van het toepassen van rubber-infill toe. Een perfecte oplossing voor het vervullen van de zorgplicht. Het non infill voetbalsysteem is beschikbaar voor aannemers om te bouwen en voor gemeenten en verenigingen om te bespelen. Inmiddels is de eerste spelervaring opgedaan op een pupillen veld bij VV De Meern en zal naar verwachting binnenkort met instemming van de KNVB gestart worden met de bouw van een pilot project. Bron:

Nieuwe techniek maakt flinterdunne televisie mogelijk

UTRECHT – Wetenschappers ontwikkelden een manier om geprinte elektronica te beschermen. Hierdoor kunnen tv’s worden ontwikkeld die zo dun zijn als papier. Foto:
Geprinte elektronica wordt gemaakt door geleidende materialen direct op een oppervlak te printen. Ze zijn het meest bekend van hun gebruik in organische zonnecellen en organische lichtemitterende diodes (OLEDs). Deze laatste worden veel gebruikt in mobiele telefoons en sinds kort ook in tv’s. Afhankelijk van het materiaal waarop het geprint wordt, kan geprinte elektronica erg dun zijn. Het geleidende materiaal in de elektronica is echter gemaakt van materiaal dat chemisch erg reactief is. Het oxideert snel als het in aanraking komt met lucht of vocht en werkt dan niet meer. Beschermlaag Daarom moeten de geleiders beschermd worden van de buitenlucht. Nu gebeurt dat nog met rigide lagen zoals glas of dure lagen die de volledige elektronica inkapselen. Deze maken de elektronica een stuk dikker en nemen de flexibiliteit ervan weg. De nieuwe techniek, die beschreven staat in wetenschappelijk tijdschrift Science, legt enkel een laagje over de geleiders. Deze 1 tot 10 nanometer dikke, polymeer laag kan tijdens het printen al worden aangebracht. Daarnaast is de laag erg goedkoop, milieuvriendelijk en flexibel. Toepassingen De nieuwe techniek is niet alleen bruikbaar voor het maken van flinterdunne tv’s, maar kan in principe in alle toepassingen van geprinte elektronica worden aangebracht. Om dit te demonstreren bouwde het onderzoeksteam een prototype: ’s werelds eerste zonnecel die volledig uit plastic bestaat. Bron:

maandag 23 april 2012

De nieuwe trainingsbroek

ERIMA innovatie binnen het voetbal-segment: De nieuwe trainingsbroek Tec Categorie: Produkte ERIMA stelt een speciaal voor het voetbal ontwikkeld product voor: de nieuwe trainingsbroek Tec, die optimaal geschikt is voor de dagelijkse intensieve trainingen. De trainingsbroek beantwoordt aan de behoeftes van de voetballers en is perfect combineerbaar met alle ERIMA trainingsjacks en -tops. De knie- en heupgedeelten zijn extra versterkt met inzetstukken uit extreem slijtvast, functioneel polyester, dat een lange levensduur garandeert. Bovendien verzekert de speciale, ergonomische snit een optimale pasvorm met ideaal draagcomfort. De nieuwe ERIMA voetbaltrainingsbroek Tec is verkrijgbaar bij uw sportvakhandelaar. Meer informatie kunt u ook verkrijgen via www.erima.eu . Bron: http://www.erima.nl/index.php?id=160&no_cache=1&tx_ttnews%5Bpointer%5D=4&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1417&tx_ttnews%5BbackPid%5D=156&cHash=34d88605d95c391e25e0ddf94ed72a6d