vrijdag 11 mei 2012

Innovatie voor voetbal

Sport is geen spelletje. Hoger, sneller, beter is het motto. Nieuwe technologie kan een zeer wezenlijke bijdrage leveren om de prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld door de gezondheid van sporters te monitoren en het inzicht voor de coach en de spelers te vergroten. Tactiek, techniek en belasting zijn daarbij sleutelwoorden. Samenwerking in de driehoek sport, bedrijfsleven en kennisinstellingen is onontbeerlijk om aan de bal te blijven.

TNO, PSV, Philips, de Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen gaven het woord ‘veldlaboratorium’ een nieuwe betekenis door het ontwikkelen van innovaties rondom voetbal. Op de velden van PSV-trainingscomplex de Herdgang experimenteerden zij de laatste jaren namelijk met de nieuwste meetapparatuur.

De trainersstaf van PSV gaf aan wat de belangrijkste prestatieparameters in het voetbal zijn. Tactiek bleek een belangrijk aspect, maar ook het monitoren van (over)belasting stond hoog op het verlanglijstje. Geen enkele coach ziet zijn sterspelers immers graag met blessures van het veld gaan.

Om dit in beeld te brengen, ontwikkelden de projectpartners samen met diverse bedrijven een prototype Field Lab met meetapparatuur en visualisatiesoftware. Meetstations voor langs de lijn en hesjes met sensoren om de spelers mee uit te rusten zijn in 2004 en 2005 getest in diverse elftallen. Dit jaar zijn ze geïmplementeerd in de jeugdopleiding van PSV op de Herdgang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten