dinsdag 15 mei 2012

ECOLOGISCHE KUNSTGRASSYSTEMEN: DOMO® VOETBALKUNSTGRAS ZONDER RUBBER GEKEURD VOLGENS KNVB-PLUS NORM


De ontwikkeling die kunstgras de laatste jaren doormaakte is indrukwekkend. Die evolutie heeft nu een nieuw hoogtepunt bereikt met Domo® Champion Ascari. In Nederland, Amsterdam, installeerde Domo® het eerste voetbal kunstgrassysteem zonder rubberinvulling gekeurd volgens de KNVB-PLUS norm (KNVB: Koninklijke Nederlandse Voetbalbond).
Kunstgras is in alle weersomstandigheden te bespelen en beschikt over tot vier keer toe meer speeluren dan gewoon gras. Het R&D team van Domo® voegde hier nog een aantal extra voordelen aan toe. Zij creëerden een spelvriendelijk, multifunctioneel, ecologisch en onderhoudsvriendelijk kunstgrassysteem met KNVB- Plus Norm, Domo® Champion Ascari.
Domo® Champion Ascari voldoet aan KNVB-Plus Norm, getest door ISA-Sport
Elk voetbalveld moet voldoen aan strenge technische eisen opgelegd door de bouwheer. Eerst worden intern in het technisch laboratorium bij Domo® alle karakteristieken van de grasmat getest tot in de kleinste details. Hierna wordt het product onder de loep genomen door een extern erkend laboratorium. Dit resulteert dan ook in kunstgrasvelden van topkwaliteit. ISA-Sport voerde voor Ascari alle nodige laboratorium testen uit volgens KNVB-Plus Norm en dit met een zeer positief resultaat.
“Duurzaam ontwikkelen is voor ons topprioriteit” R&D manager Domo® Sports Grass, Philippe Dierkens 
Domo® Sports Grass is zich ten volle bewust van het belang van ecologisch verantwoord ontwikkelen en produceren. Alle grasmatten worden geproduceerd met garens volledig vrijwaard van zware metalen. Alle voetbalkwaliteiten voldoen aan de ESSM–norm de strengste milieunorm in Europa. Domo® Sports Grass laat het hier niet bij maar is ook volop bezig met vergaande nieuwe ontwikkelingen die de ecologische ‘footprint’ nog kleiner zullen maken. De ontwikkeling van kwaliteiten die geen rubberinvulling nodig hebben is hierin zeer belangrijk. Hiermee laten we de discussies over de eventuele effecten van SBR of TPE voor wat ze zijn. Ook indien het veld ooit moet vervangen worden, blijven de kosten bij het uitbreken en opruimen beperkt. “En perfecte oplossing voor het vervullen van de zorgplicht” klinkt het bij Domo®.
Domo® Champion Ascari geeft de voetballer een onovertroffen natuurlijk gevoel
Domo® Champion Ascari maakt gebruik van een nieuwe technologie; Natural Resilience System. Heel typisch aan het NRS system is dat het geïnspireerd is op de vormgeving van een natuurlijke grasspriet, een zichtbare generfde structuur met in het midden een dikkere nerf. Hierdoor verkrijgt het een aantal essentiële karakteristieken naar stevigheid en veerkracht toe die zich uiten in uitmuntende speleigenschappen. De bal rolt als op natuurgras. Het grasgaren staat door deze profilering en de dichte constructie van de grasmat perfect rechtop. Dit laat een ‘natuurlijke’ traptechniek toe. Vervelend opspringend rubber en geurhinder behoren ook voorgoed tot het verleden.
“Speleigenschappen staan ook centraal bij het kiezen van elk nieuw kunstgrasveld” de gemeente Amsterdam.
“Voor ons laatste nieuwe terrein hebben wij gekozen voor een kunstgrasveld van Domo® zonder rubberinvulling” zegt de gemeente Amsterdam. “Dit is absoluut een topveld, gebouwd volgens KNVB-Plus Norm. Maar ook voor ons een testproject. De constructie komt op een zeer instabiele ondergrond te liggen. Een lichtgewichtconstructie kunnen bouwen, en de kans dat we over ongeveer drie jaar de mat weer moeten oppakken en opnieuw moeten leggen heeft meegewogen in de Domo® keuze. Wij eisen dat speleigenschappen uitmuntend zijn voor onze spelers want dit terrein zal ook gebruikt worden voor KNVB competitiewedstrijden. De speleigenschappen staan natuurlijk centraal maar ook een aantal andere karakteristieken spelen een belangrijk rol. Doordat er geen rubberinvulling nodig is, is de installatieduur iets korter (dat het kunstgras minder onderhoud nodig zal hebben is te voorspellen). Bijvullen en bijvegen van rubber zijn niet langer nodig. Het veld dient enkel af en toe geborsteld. Bovendien heeft dit type kunstgras een multifunctioneel karakter, het is ontwikkeld voor voetbal maar er kan ook hockey op gespeeld worden. Voor deze situatie, op dit nieuwe sportpark absoluut een uitkomst.”

Het robotvoetbalteam van de UvA en TU Delft trapt binnenkort een balletje in Nederland


23APR
Het Dutch Nao Team, het robotvoetbalteam van de Universiteit van Amsterdam en Technische Universiteit Delft, zal binnenkort zijn kunsten vertonen in Eindhoven op de RoboCup Dutch Open. Tijdens de RoboCup Dutch Open van 25 tot en met 29 april zullen de Nederlandse robots het opnemen tegen het Italiaanse team SPQR. Er zullen elke dag demonstratiewedstrijden te zien zijn van de teams. Daarnaast zijn er ook diverse demonstraties van de onderzoeken die de teams het afgelopen jaar hebben uitgevoerd. RoboCup is een wereldwijde organisatie met als doel om een robotvoetbalteam te ontwikkelen dat in het jaar 2050 kan winnen van de (menselijke) wereldkampioen voetbal. RoboCup heeft daarnaast als doel de technologische ontwikkelingen te stimuleren en technologie onderling te delen.

De keeper van het Dutch Nao Team, genaamd Overmind, houdt de bal tegen na een geplaatst schot.
Het Dutch Nao Team speelt in de Standard Platform League waar alle deelnemers dezelfde soort robots moeten gebruiken. Het is dan ook de bedoeling dat de teams winnen op de beste software. De robots moeten volledig autonoom redeneren, dus is het niet mogelijk voor de deelnemers om ze zelf te besturen. Tijdens de voetbaldemonstraties zullen drie robots van elk team het tegen elkaar opnemen. De robots zullen met vallen en opstaan doelpunten proberen te scoren om er een spannende wedstrijd van te maken. Daarnaast is er aandacht voor het project Human Interface, waarbij onderzoekers een telepresence-systeem ontwikkeld hebben om een robot op afstand te kunnen besturen. Met behulp van een kinect, wii-remote en een virtual reality bril worden deze robots op afstand bestuurd.
Op het evenement zullen ook wedstrijden te zien zijn van het UvA Rescue team. In deze competitie moeten de teams in een simulatie omgeving zoveel mogelijk slachtoffers redden van een ramplocatie met behulp van robots.
Tijd, Locatie, Deelname
De RoboCup Dutch Open vindt plaats van 25 t/m 29 april, van 9:00 tot 19:00 uur in het Indoor-Sportcentrum, Theo Koomenlaan 1, Eindhoven. De toegang is gratis en zonder aanmelding. Er zijn twee voetbaldemonstraties van het Dutch Nao Team op een dag.