donderdag 26 april 2012

Qatar regelt koel WK-stadion en nog duurzaam ook


Bij temperaturen die ‘s zomers kunnen oplopen tot 50 graden Celcius doe je de zon liever in de ban. En zeker als er gevoetbald moet worden.
Om te voorkomen dat bezoekers aan het wereldkampioenschap voetbal van 2022 onder de verzengende hitte naar een potje voetbal moeten kijken, ontwikkelden wetenschappers van de Qatar Universiteit een prototype kunstmatige wolken die ter bescherming tegen direct zonlicht boven het stadion hangen. De wolken bestaan uit een lichtgewicht koolstofstructuur met heliumgas en worden op hun plaats gehouden door motoren die hun energie krijgen van zonnepanelen bovenop de ‘wolk’.

woensdag 25 april 2012

Sony Professional: NAB 2012 - Sports Innovation

dinsdag 24 april 2012

Adidas introduceert eerste intelligente voetbalschoen

Voetbalschoenen zijn er in allerlei vormen en kleuren, maar Adidas heeft het schoeisel voor voetballers een nieuwe dimensie gegeven. De geruchten die eerder de ronde deden, worden werkelijkheid. Een chip in een voetbalschoen die informatie verzamelt over je prestaties op het voetbalveld: de adizero f50 powered by miCoach. Wereldvoetballer van het Jaar Lionel Messi is het gezicht achter de revolutionaire voetbalschoen en werkte maandenlang samen met Adidas aan de volgende stap in voetbalschoentechnologie. De adizero f50 heeft een holte in de zool, waar je een chip, de Speed_Cell, in kunt plaatsen. De chip meet 2D bewegingen en daarmee de belangrijkste prestaties op het veld zoals gemiddelde snelheid, topsnelheid, aantal sprints, afstand, aantal stappen of stapfrequentie. Elke voetballer kan hierdoor zijn eigen spel analyseren, verbeteren en zijn statistieken vergelijken met die van vrienden, Messi of andere profvoetballers. Na een wedstrijd of training kun je de statistieken namelijk draadloos versturen en inbouwen in op maat gecreëerde coachingprogramma’s. Dat is echter nog niet alles. Afgezien van het competitieve element is er ook de sociale mogelijkheid om je statistieken met vrienden via Facebook te delen. Door de voetbalschoen met hersens gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. Messi droeg het revolutionaire schoeisel reeds in de oefeninterland tussen Argentinië en Nigeria en in de afgelopen weken mochten ook onder anderen Luis Suárez, Gareth Bale en David Silva de schoenen op de training proberen. De adizero f50 was vorige week voor het eerst in een officiële wedstrijd te zien aan de voeten van Messi in de Champions League-wedstrijd tussen Viktoria Plzen en Barcelona.

Blatter: 'Op WK 2014 hebben we doellijn-technologie'

De FIFA heeft zich niet echt voortvarend getoond bij de invoering van technische hulpmiddelen voor scheidsrechters. Maar op het WK in 2014 is het dan echt zover. Althans, dat belooft FIFA-president Sepp Blatter. 'We zullen in Brazilië doellijn-technolgie hebben', aldus de Zwitser in Kicker. 'We kunnen ons niet nog zo'n schande permitteren als het niet toegekende doelpunt van Engeland tegen Duitsland op het WK in 2010. Ik stond als verlamd toen dat gebeurde.' (Frank Lampard schoot de bal tegen de onderkant lat, waarna de inzet overduidelijk achter de doellijn stuiterde, maar niemand van de arbitrale leiding constateerde een treffer waarop er 'gewoon' werd doorgespeeld.) De uitspraken van Blatter staan in schril contrast met de snelheid waarmee de FIFA de roep om technische hulpmiddelen heeft beantwoord. Inmiddels worden er verschillende systemen getest op geschiktheid.

Non infill voor voetbal met Sport 20 foamlaag conform de KNVB Plus klasse

Het nieuwste kunstgras zonder rubber invulling is getest conform de Plus klasse en beschikbaar voor de markt. Deze speciale kunstgrasmat, de Domo Champion Ascari, is ontwikkeld door Domo en de totale constructie van het kunstgrasveld is vervolmaakt door Happy Feet sports systems.
Om de demping en de stabiliteit van het veld te verbeteren en te waarborgen, wordt door Happy Feet een verder uitontwikkelde foamlaag (Sport 20) op een optimale sporttechnische laag toegepast. Door de toepassing van de Sport 20 wordt ook de inbouwhoogte van constructie sterk beperkt. Minder grond afvoer en zand aanvoer leidt tot een kostenbesparing en geeft een lagere milieu belasting. De Domo Champion Ascari heeft hoge vezeldichtheid met een natuurlijke uitstraling. De garens hebben een generfde structuur en zorgen voor stevigheid en veerkracht, dit leidt tot uitmuntende speleigenschappen. Opspringend rubber en geurhinder behoren tot het verleden. Deze oplossing laat geen enkele discussie over de eventuele effecten van het toepassen van rubber-infill toe. Een perfecte oplossing voor het vervullen van de zorgplicht. Het non infill voetbalsysteem is beschikbaar voor aannemers om te bouwen en voor gemeenten en verenigingen om te bespelen. Inmiddels is de eerste spelervaring opgedaan op een pupillen veld bij VV De Meern en zal naar verwachting binnenkort met instemming van de KNVB gestart worden met de bouw van een pilot project. Bron:

Nieuwe techniek maakt flinterdunne televisie mogelijk

UTRECHT – Wetenschappers ontwikkelden een manier om geprinte elektronica te beschermen. Hierdoor kunnen tv’s worden ontwikkeld die zo dun zijn als papier. Foto:
Geprinte elektronica wordt gemaakt door geleidende materialen direct op een oppervlak te printen. Ze zijn het meest bekend van hun gebruik in organische zonnecellen en organische lichtemitterende diodes (OLEDs). Deze laatste worden veel gebruikt in mobiele telefoons en sinds kort ook in tv’s. Afhankelijk van het materiaal waarop het geprint wordt, kan geprinte elektronica erg dun zijn. Het geleidende materiaal in de elektronica is echter gemaakt van materiaal dat chemisch erg reactief is. Het oxideert snel als het in aanraking komt met lucht of vocht en werkt dan niet meer. Beschermlaag Daarom moeten de geleiders beschermd worden van de buitenlucht. Nu gebeurt dat nog met rigide lagen zoals glas of dure lagen die de volledige elektronica inkapselen. Deze maken de elektronica een stuk dikker en nemen de flexibiliteit ervan weg. De nieuwe techniek, die beschreven staat in wetenschappelijk tijdschrift Science, legt enkel een laagje over de geleiders. Deze 1 tot 10 nanometer dikke, polymeer laag kan tijdens het printen al worden aangebracht. Daarnaast is de laag erg goedkoop, milieuvriendelijk en flexibel. Toepassingen De nieuwe techniek is niet alleen bruikbaar voor het maken van flinterdunne tv’s, maar kan in principe in alle toepassingen van geprinte elektronica worden aangebracht. Om dit te demonstreren bouwde het onderzoeksteam een prototype: ’s werelds eerste zonnecel die volledig uit plastic bestaat. Bron:

maandag 23 april 2012

De nieuwe trainingsbroek

ERIMA innovatie binnen het voetbal-segment: De nieuwe trainingsbroek Tec Categorie: Produkte ERIMA stelt een speciaal voor het voetbal ontwikkeld product voor: de nieuwe trainingsbroek Tec, die optimaal geschikt is voor de dagelijkse intensieve trainingen. De trainingsbroek beantwoordt aan de behoeftes van de voetballers en is perfect combineerbaar met alle ERIMA trainingsjacks en -tops. De knie- en heupgedeelten zijn extra versterkt met inzetstukken uit extreem slijtvast, functioneel polyester, dat een lange levensduur garandeert. Bovendien verzekert de speciale, ergonomische snit een optimale pasvorm met ideaal draagcomfort. De nieuwe ERIMA voetbaltrainingsbroek Tec is verkrijgbaar bij uw sportvakhandelaar. Meer informatie kunt u ook verkrijgen via www.erima.eu . Bron: http://www.erima.nl/index.php?id=160&no_cache=1&tx_ttnews%5Bpointer%5D=4&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1417&tx_ttnews%5BbackPid%5D=156&cHash=34d88605d95c391e25e0ddf94ed72a6d