donderdag 24 mei 2012

ADIDAS LEVERT WEDEROM SPEELBAL EK 2012


Het zal zeker niet de eerste keer zijn, maar sportmerk Adidas levert ook dit voetbaltoernooi de speelbal, met welk alle wedstrijden in het toernooi gespeeld zullen worden. De naam van deze bal is de Tango 12? In het verleden is er zeer vaak kritiek geuit op verschillende wedstrijdballen. Zo is de Jabulani van het WK 2010 veelbesproken geweest. Volgens Adidas is de herintroductie van dit type bal een vertrouwde manier van spelen. Maar hoe komt het?

Vertrouwd recept

Het is niet voor het eerst dat er met een Tango wordt gevoetbald. In 1978 werd er voor het eerst met dit ontwerp gevoetbald. Dit was gedurende het WK, dat in Argentinië gehouden werd. Twee jaar later speelden Italië en België de EK-finale met dezelfde bal.
De legendarische polsstokhoogspringer Sergey Bubka onthulde de bal vlak voordat de loting van het hoofdtoernooi van het EK werd volbracht. Hij sprak daarbij de woorden: “Ik hoop dat de bal zal bijdragen tot het succes van het toernooi”.

Tango 12 stabiele voetbal

TANGO 12 speelbal voor EK 2012Deze editie van de Tango is de vierde die op een EK gebruikt wordt. Daarmee laat het zien zeer vertrouwd en veilig te zijn. Adidas viel dan ook niet geheel onlogisch terug op het ontwerp. Het sportmerk is er van overtuigd dat de curve van de Tango 12 geheel stabiel is. Rare zwabbers mogen er dus niet mee komen. Het Duitse merk heeft dit nog eens onderstreept door mee te delen dat er geen wedstrijdbal ter wereld bestaat, die vaker is getest dan de Tango 12.
In december werd er al gespeeld met de Tango 12. In de Belgische voetbalcompetitie werden verschillende wedstrijden (waaronder de thuiswedstrijden van Anderlecht) mee gespeeld. Er zijn geen klachten over ontstaan, dus ophef over de bal van komend EK lijkt voorkomen te zijn.
We mogen dus wel stellen dat alle ophef rondom de speelbal van het EK 2012 voorkomen moet zijn. De bal heeft een stabiele curve en is al zeer vaak getest. Om die redenen kunnen er haast geen problemen ontstaan tijdens de wedstrijden.
Het wedden op de correcte uitslag van een wedstrijd zal dus erg lucratief zijn en een hoge winst opleveren.

dinsdag 22 mei 2012

Eredivisie lijdt bijna zestig miljoen euro verlies



Laatste update:  15 december 2011 15:49
info

UTRECHT - Het netto resultaat in de eredivisie is over het seizoen 2010-2011 58,6 miljoen euro negatief.

Foto:  ProShots
Dat heeft de Eredivisie CV donderdag in Utrecht bekend gemaakt. Een negatief resultaat op de transfermarkt is voor 25 procent (14,4 miljoen euro) verantwoordelijk voor dit resultaat.
Wel is het verlies achttien procent minder vergeleken bij het seizoen er voor, toen de rode cijfers uitkwamen op 72 miljoen euro.



Omzet

De clubs bespaarden vorig seizoen wel 7,1 procent op de salariskosten van de spelers, waardoor de bedrijfslasten zijn gedaald.
Ook is de omzet in de eredivisie met 2,6 procent gestegen tot 431 miljoen euro. De toeschouwersaantallen (gemiddeld 19.285 per duel) en bezettingsgraad (gemiddeld negentig procent) van de stadions blijven hoog.

Eerste divisie

De eerste divisie boekte een winst van 5,7 miljoen. Dat is vooral te danken aan een positief resultaat op de transfermarkt. Door de slechte economische omstandigheden kopen de 'grote' clubs meer in op het laagste niveau dan in het buitenland.
Ook hier daalden de bedrijfslasten, met 7,2 procent. Bovendien stegen de sponsorinkomsten met 11,9 procent, tot gemiddeld 1,8 miljoen euro per club.

Niet ontevreden

Frank Rutten, directeur van de Eredivisie CV, was niet ontevreden over de cijfers. ''We weten dat we een aantal jaren nodig hebben om uit de rode cijfers te komen."
"Clubs hebben te maken met contracten die langer lopen en niet zomaar kunnen worden opgezegd. Als verwacht is er nu wel een begin mee gemaakt.''
Meer dan nu kan volgens Rutten bijna nog niet. ''Nieuwe contracten zijn vaak dertig procent lager. Maar heel veel verbintenissen lopen nog, waardoor de totale stap terug maar ongeveer zeven procent is. Dat komt ook omdat er minder transfers zijn. Daardoor blijven spelers langer bij een club en komt de club niet van de verplichtingen af.''

Neergang

Wel doet Nederland het beter dan het buitenland, zegt Rutten. ''Internationaal is het verlies veel groter dan in Nederland. Ik moet daarbij wel zeggen dat dit vooral wordt veroorzaakt door een klein aantal clubs met zeer forse schulden.''
Volgens deskundigen worden de clubs in het betaalde voetbal stevig getroffen door de economische neergang. Dat uit zich vooral in minder sponsoring en minder winstgevende transfers.