dinsdag 22 mei 2012

Eredivisie lijdt bijna zestig miljoen euro verlies



Laatste update:  15 december 2011 15:49
info

UTRECHT - Het netto resultaat in de eredivisie is over het seizoen 2010-2011 58,6 miljoen euro negatief.

Foto:  ProShots
Dat heeft de Eredivisie CV donderdag in Utrecht bekend gemaakt. Een negatief resultaat op de transfermarkt is voor 25 procent (14,4 miljoen euro) verantwoordelijk voor dit resultaat.
Wel is het verlies achttien procent minder vergeleken bij het seizoen er voor, toen de rode cijfers uitkwamen op 72 miljoen euro.



Omzet

De clubs bespaarden vorig seizoen wel 7,1 procent op de salariskosten van de spelers, waardoor de bedrijfslasten zijn gedaald.
Ook is de omzet in de eredivisie met 2,6 procent gestegen tot 431 miljoen euro. De toeschouwersaantallen (gemiddeld 19.285 per duel) en bezettingsgraad (gemiddeld negentig procent) van de stadions blijven hoog.

Eerste divisie

De eerste divisie boekte een winst van 5,7 miljoen. Dat is vooral te danken aan een positief resultaat op de transfermarkt. Door de slechte economische omstandigheden kopen de 'grote' clubs meer in op het laagste niveau dan in het buitenland.
Ook hier daalden de bedrijfslasten, met 7,2 procent. Bovendien stegen de sponsorinkomsten met 11,9 procent, tot gemiddeld 1,8 miljoen euro per club.

Niet ontevreden

Frank Rutten, directeur van de Eredivisie CV, was niet ontevreden over de cijfers. ''We weten dat we een aantal jaren nodig hebben om uit de rode cijfers te komen."
"Clubs hebben te maken met contracten die langer lopen en niet zomaar kunnen worden opgezegd. Als verwacht is er nu wel een begin mee gemaakt.''
Meer dan nu kan volgens Rutten bijna nog niet. ''Nieuwe contracten zijn vaak dertig procent lager. Maar heel veel verbintenissen lopen nog, waardoor de totale stap terug maar ongeveer zeven procent is. Dat komt ook omdat er minder transfers zijn. Daardoor blijven spelers langer bij een club en komt de club niet van de verplichtingen af.''

Neergang

Wel doet Nederland het beter dan het buitenland, zegt Rutten. ''Internationaal is het verlies veel groter dan in Nederland. Ik moet daarbij wel zeggen dat dit vooral wordt veroorzaakt door een klein aantal clubs met zeer forse schulden.''
Volgens deskundigen worden de clubs in het betaalde voetbal stevig getroffen door de economische neergang. Dat uit zich vooral in minder sponsoring en minder winstgevende transfers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten